ads
Υπηρετώντας εδώ και πολλά χρόνια το χώρο του ποδοσφαίρου και τα τελευταία το χώρο του Παιδικού Ποδοσφαίρου, των Ακαδημιών και των Τμημάτων Υποδομής, έχω πολλές φορές δηλώσει την αντίθεσή μου στο όργιο των ομάδων των τμημάτων υποδομής, είτε είναι Κ-15, Κ-17 και Κ-20.
Και αυτό γιατί ουσιαστικά οι ομάδες αυτές αποτελούν κρεατομηχανές και νεκροταφεία πολλών ποδοσφαιρικών ταλέντων.
Τα ταλέντα αυτά είναι έρμαια των ομάδων, ειδικά των μεγάλων ομάδων, χρυσώνουν το χάπι με τις κλήσεις στις Εθνικές Παίδων, Νέων, Ελπίδων και δεν ξέρω εγώ τι και ουσιαστικά γίνονται γυρολόγοι σε ομάδες, είτε δανεικοί είτε με μεταγραφές, πολλές μεταγραφές...
Φτάνοντας λοιπόν στην ηλικία των 30, το επιλεγμένο ταλέντο που έχει κάνει τα πάντα στο ποδόσφαιρο και καλά, μένει ξεκρέμαστος και στην ουσία ανεπάγγελτος, αφού η κατεύθυνση για τη μπάλα, άφησε πίσω σπουδές και επαγγελματικό προσανατολισμό.
Αν πάει και δει κανείς, το τι παιδομάζωμα γίνεται μετά το πέρας των παιχνιδιών των Μικτών ομάδων στα προπονητήρια των μεγάλων ΠΑΕ, μετά από εισηγήσεις των σκάουτερς, θα τρελαθεί το μυαλό του.
Δοκιμές επί δοκιμών και εισηγήσεις επί εισηγήσεων και να αυτός πάει στην Κ-15, ο άλλος στην Κ-17 και ου το καθ' εξής.
Στο διαταύτα τώρα.
Ανέκαθεν πίστευα και πιστέυω πως η φυσική εξέλιξη και λειτουργία ενός ταλέντου είναι, η ομάδα του, αν ξεχωρίσει η Μικτή Ομάδα και στη συνέχεια μεγαλώνοντας να ανεβαίνει σκαλοπάτια στα Τοπικά ΠρωταΘλήματα μέχρι να φτάσει αν είναι γραφτό του πολύ ψηλά.
Γιατί μέσα από τα Πρωταθλήματα που θα λάβει μέρος, θα ψηθεί, θα ανδρωθεί και θα γαλουχηθεί, ενώ από την άλλη θα είναι μέσα στο σπίτι του και δεν θα παραμυθιαστεί ώστε να αμελήσει τα διαβάσματά του.
Μέσα από τις ομάδες των Κ δεν θα μεγαλώσει ποτέ, και θα φτάσει στην ηλικία των 20+ και θα είναι ζυμάρι, μιας και στα Πρωταθλήματα που παίζει είναι με συνομίληκους και όχι με μεγαλύτερους και σε δύσκολους αγωνιστικούς χώρους.
Ελάχιστες ΠΑΕ είναι αυτές που το καταλαβαίνουν και δίνουν από νωρίς δανεικούς τα ταλέντα τους στην Γ' Κατηγορία και μόλις είναι έτοιμα τους ανεβάζουν στην Πρώτη Ομάδα.
Οι υπόλοιποι δανεισμοί είναι αλισβερίσι, των μεγάλων ΠΑΕ με... θυγατρικές.
Στην ιδέα να δημιουργηθούν Ομάδες Β' και να κατέβουν στην Γ' Εθνική ή στη Β' Εθνική, είμαι σφόδρα αντίθετος, και εξηγούμαι.
Το παραμύθι αυτό ειδικά στην Ελλάδα, που τίποτα δεν λειτουργεί όπως στις άλλες χώρες της Ευρώπης, το έχουμε ξαναδεί.
Το να κατέβει μια ομάδα Β' σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα και να παίζει χωρίς συναγωνισμό, αδικεί κατάφορα τα παιδιά που θα την απαρτίζουν, της Κ-20 για παράδειγμα, θα ανεβοκατεβάινουν οι ''τραυματίες'' από την ομάδα Α' για αποθεραπεία-εγκλιματισμό και στο τέλος αν κάποιος από την αντίπαλη ομάδα(χωριό, κωμόπολη, ή συνοικία, γιατί τέτοιες είναι πλέον οι ομάδες στις Φούτμπολ Λιγκ) ξεχωρίσει, θα τον πάρει με μεταγραφή η μεγάλη ΠΑΕ και θα αποδυναμώσει την αντίπαλη ομάδα της ομάδας Β' της ΠΑΕ.
Πέρα από την Ισπανία που ίσα με 6 ομάδες έχουν ομάδες Β' με ειδικό καθεστώς και που η φιλοσοφία τους είναι η πίστη στα ήδη υπάρχοντα ταλέντα, δεν συναντάται το φαινόμενο αυτό πουθενά αλλού.
Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχουν συνεργαζόμενες ομάδες που αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες και δανείζονται τους μικρούς ποδοσφαιριστές για να δουλευτούν.
Παντού, είτε στην Ισπανία είτε σε Ολλανδία ή Γερμανία ή Αγγλία, που είναι διαφορετικά τα μοντέλα, η ομάδα Β' ή η συνεργαζόμενη ομάδα έχουν το ίδιο τακτικά και παικτικά σύστημα, 4-2-3-1 για παράδειγμα.
Αντίθετα εδώ στην Ελλάδα, που δεν τους ενδιαφέρει η δουλειά στα τμήματα υποδομής αλλά ο πρωταθλητισμός, άλλο σύστημα έχει η πρώτη ομάδα και άλλο οι Κ ή οι θυγατρικές(= συνεργαζόμενες ομάδες δεν υπάρχουν, υποχείριες των μεγάλων ΠΑΕ υπάρχουν).
Άρα, εκ προοιμίου η αποτυχία είναι δεδομένη στο όλο εγχείρημα, μιας και πρόκειται για μια ακόμη ελληνική πατέντα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των δυνατών ομάδων.
Οπότε ας αφήσουν το καθεστώς των πρωταθλημάτων Κ ως έχει και ας επιτρέψουν την χρησιμοποίηση μικρού αριθμού παικτών, το πολύ 3, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα Α' και προέρχονται από τραυματισμό, ονοματίζοντας το Πρωτάθλημα Κ-20 σε ΠΑΕ Λίγκα Β'.
Για να κλείσω, όλα αυτά τα κάνουν οι οικονομικά ισχυρές ΠΑΕ, που πληρώνουν για σκάουτινγκ και μαζεύουν ταλέντα από όλη τη χώρα, αλλά δεν τα έχουμε δει να μεγαλώνουν και να ανδρώνονται μέσα στα γήπεδα ποτέ.
Εκτός ορισμένων μεσαίων ομάδων που οι οικονομικές δυνατότητές τους έχουν ταβάνι και αναγκαστικά η εκμετάλευσή των τμημάτων υποδομής φαντάζει ως η τέλεια λύση.
Τέλος θα αναφερθούμε στον Φορτούνη, όπου τον απέβαλε το σύστημα των Κ και αναδείχθηκε μέσα από την φυσική εξέλιξη.
Κατά καιρούς ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Πανιώνιος, ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης και η ΑΕΚ της Γ' Εθνικής, έχουν δώσει δείγματα προσοχής στα ταλέντα τους και αξιοποίησής τους.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου συμφωνούν στις ομάδες Β'...




ads
Share To:

Bloggersstand

Hello everyone

Post A Comment:

0 comments so far,add yours